top of page
Keresés
  • Szerző képeDora Esterházy- Gyarmati

MBTI Teszt- Személyiségek

*A személyiségtípus kifejezést - a pszichológiával napi munkájukban foglalkozókon kívül is egyre gyakrabban használják. A sokféle személyiségtípus rendszerek közül nemzetközi szinten az egyik legelterjedtebb a Carl Gustav Jung elméletére alapozott, az Isabel Briggs Myers által kifejlesztett rendszer.

*Ezt a rendszert MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) néven ismeri több millió ember, akik szerte a világon tanulják és használják.

*Személyiségünk egyedisége ellenére működnek mintáink: vannak akikkel pillanatok alatt egymásra hangolódunk, és vannak, akikkel ez tovább tart. Sokszor tapasztaljuk az emberekkel való kapcsolatunkban, hogy vannak, akik hasonlóképpen, mások szinte érthetetlenül másként közelítenek meg kérdéseket, mint mi.

*Azonosak vagy különbözőek az értékeik, hasonló dolgokhoz vonzódnak, vagy éppen ellenkezőleg, számukra teljesen érdektelen az, ami minket lázba hoz.


*Ezeknek az azonosságoknak és különbségeknek persze sokféle forrásuk van. ezek közül az egyik - jól megragadható, az irányultságokban és mentális folyamatokban megmutatkozó velünk született preferenciák.

*Jung felfogásában kétféle mentális funkció vagy más néven pszichés folyamat létezik.

*Az egyik az észlelés, a másik az észlelt információk szelekciója, döntéshozatal róluk. Az észlelést Jung irracionális funkciónak nevezte, mivel ez a válogatás nélküli adatgyűjtést valósítja meg.

*Azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a preferenciák és a valamely típuscsoportba tartozás nem okai valamilyen magatartásnak.

*A felnőtt, érett ember magatartása saját tudatos vagy tudattalan választásait jeleníti meg. Ez azt is jelenti, hogy mások számára rokon- vagy ellenszenves magatartásunkért nem háríthatjuk a felelősséget velünk született preferenciákra.

*Ugyanakkor könnyebben sajátítunk el és gyakorlunk olyan magatartásokat, nyelvezetet, amelyek természetes preferenciáinkat jelenítik meg!


Érdemes a tesztet kitölteni és közösen elemezni!

http://archive.is/9mw4c


15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page